In Nederland wordt geadviseerd om minimaal 15 gram ongezouten noten per dag te eten. Uit voedselconsumptiepeilingen blijkt dat maar zes procent van de bevolking zich aan deze richtlijn houdt. Ouderen eten gemiddeld maar 3 gram ongezouten noten per dag (RIVM).
In Amerika worden de richtlijnen ook niet behaald. De onderzoekers van de Oregon Staatsuniversiteit wijzen op de inadequate innames van vitamine E en magnesium bij ouderen en gerelateerde leeftijdsgebonden ziekten, zoals alzheimer. Het doel van hun onderzoek was om na te gaan in hoeverre hazelnoten de vitamine E- en magnesiumstatus bij ouderen verhogen (Michels, 2018).
Aan de studie namen 32 ouderen deel. Gedurende 16 weken aten zij gemiddeld 57 gram hazelnoten. Bij aanvang en aan het eind van de interventie zijn bloed en urine samples genomen. Hieruit werden onder andere de verschillen in serum magnesium, plasma a-tocoferol (vitamine E), a-carboxyethyl hydroxychromanol in de urine, een metaboliet van vitamine E, bepaald (Michels, 2018).
De concentratie van het metaboliet was na de interventie aanzienlijk verhoogd. Ook de serum magnesiumwaarden waren gestegen. Bovendien waren glucose en LDL-cholesterolwaardes gedaald.De wetenschappers vonden geen significante verschillen in bloeddruk en serum insuline, C-reactief eiwit, triglyceriden, HDL-cholesterol en a-tocoferol (Michels, 2018).
De reden dat de onderzoekers een metaboliet namen als marker voor vitamine E is omdat het moeilijk zou zijn om de a-tocoferol waardes te meten in het bloed van ouderen. Zij hebben namelijk een grotere kans op een verhoogd cholesterol wat samengaat met een verhoogd serum a-tocoferol. Het afbraakstofje zou dus een betere biomarker zijn. De onderzoekers bevestigden inderdaad dat a-carboxyethyl hydroxychromanol in de urine stijgt als het lichaam voldoende vitamine E binnenkrijgt (MedicalExpress, 2019).
Hazelnoten zijn dus een goede bron van vitamine E en magnesium en kunnen een bijdrage leveren aan de verbetering van de voedingsstatus van ouderen. Hazelnoten bevatten veel meer micro- en macronutriënten die belangrijk zijn voor de gezondheid. Zo bevat 100 gram maar liefst 69 gram vet, waarvan het merendeel onverzadigd, 14 gram eiwitten en weinig koolhydraten. Bovendien zit er een hele reeks aan vitamines, mineralen en spoorelementen in, waaronder calcium, fosfor, kalium, koper, selenium, bètacaroteen, vitamine A, B6 en foliumzuur (RIVM, 2016).
De onderzoekers noemen de hazelnoten een natuurlijke vorm van multivitaminen (MedixalXpress, 2019). Dat vinden wij wel wat vergezocht. Een gevarieerde voeding staat uiteraard voorop, maar in het geval van ouderen wordt er niet voor niets extra suppletie van bijvoorbeeld vitamine D geadviseerd. Hazelnoten bevatten geen vitamine D. Bovendien bevat de 57 gram die in de huidige studie is gebruikt al gauw zo’n 400 kilocalorieën en het verzadigt snel (RIVM, 2016). Wij vragen ons af of bijvoorbeeld 25 gram, waarbij een gevarieerd voedingspatroon waarschijnlijker is, dezelfde effecten zal geven. Of hazelnoten het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verlagen zou nog moeten worden uitgezocht, maar ze horen absoluut bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
Als u meer wilt weten over onze visie op basissuppletie verwijzen we u graag naar de Whitepaper Basissuppletie. Tevens vertellen wij u tijdens de vernieuwde Orthomoleculaire Therapie opleiding uitgebreid hoe een gevarieerde voeding eruit ziet en wanneer en hoe u dit het beste aanvult met supplementen. Klik hier voor meer informatie over de vernieuwde opleiding.
[1] MedicalXpress (2018). Hazelnuts improve older adults' micronutrient levels. Geraadpleegd van: https://medicalxpress.com/news/2018-12-hazelnuts-older-adults-micronutrient.html
[2] Michels et al. (2018). Daily Consumption of Oregon Hazelnuts Affects a-Tocopherol Status in Healthy Older Adults: A Pre-Post Intervention Study. The Journal of Nutrition. 148;12 (1924–1930) https://doi.org/10.1093/jn/nxy210
[3] RIVM (2016). NEVO online, voedingsmiddelendetails: hazelnoten. Geraadpleegd van https://nevo-online.rivm.nl/
[4] RIVM (z.d.). Noten. Geraadpleegd van: https://www.wateetnederland.nl/resultaten/voedingsmiddelen/richtlijnen/noten