Knoflook gunstig voor hersenen via microbioom

vrijdag 21-juni-2019

Knoflook helpt mogelijk bij het behoud van een gezond microbioom en draagt hierdoor mogelijk ook bij aan een goed geheugen. Uit deze muizenstudie blijkt dat het stofje alliinne uit knoflook verantwoordelijk is voor dit effect.

 

Ons darmmicrobioom bevat triljoenen micro-organismen. De diversiteit van dit microbioom neemt af naarmate we ouder worden, een levensfase waarin het geheugen en de cognitieve vermogens vaak ook verminderen en neurodegeneratieve ziekten zich ontwikkelen, zoals Alzheimer en Parkinson.


Deze muizenstudie van University of Louisville toont aan dat knoflook helpt deze leeftijdsgerelateerde veranderingen in de darmflora tegen te gaan, evenals de hiermee geassocieerde afname van de cognitieve gezondheid. De voordelen komen van het stofje alliine (S-allyl-L-cysteïnesulfoxide) uit knoflook: “De uitkomsten van onze studie suggereren dat het toedienen van knoflook die alliine bevat kan helpen om een gezond microbioom te behouden en de cognitieve gezondheid van ouderen te verbeteren.”[1, 2]

 

NDNF-gen meer tot expressie

Tijdens het onderzoek kregen 24 maanden oude muizen (groep 1) oraal alliine toegediend. Een tweede groep muizen van dezelfde leeftijd ontving dit supplement niet. De leeftijd van de muizen, 2 jaar, correleert trouwens met mensen tussen 56 en 69 jaar oud. Zij constateerden dat groep 1 een gezonder microbioom had en een beter korte- en langetermijngeheugen liet zien, dan groep 2 (die dus geen behandeling ontving). Ook bleek bij groep 2 het ruimtelijk geheugen verminderd.


Aanvullende experimenten toonden aan dat bij de muizen die alliine ontvingen het gen van de neuronal-derived natriuretic factor (NDNF) meer tot expressie kwam. Onderzoekers van de University of Louisville hadden al eerder ontdekt dat dit gen nodig is voor het behoud van het lange- en kortetermijngeheugen. De onderzoekers constateerden bovendien dat een therapie met een recombinant-NDNF-eiwit de cognitieve vermogens herstelde van de muizen die geen alliine hadden ontvangen (groep 2).

 

Conclusie

De onderzoekers concluderen uit deze bevindingen dat een verminderde genenexpressie van NDNF waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de cognitieve achteruitgang. Om deze situatie te verbeteren, kan het toedienen van alliinne een rol spelen: dit ondersteunt het behoud van een divers microbioom, en schept hiermee de voorwaarden voor het instandhouden van een goed geheugen.

 

Knoflook: algemene remedie tegen verouderen

Het medicinale gebruik van knoflook (allium sativum) is overigens al heel oud. Het bolgewas helpt niet alleen voor het behoud van een gezond microbioom en een goed geheugen, maar wordt gezien als een algemene remedie tegen het verouderen. Het gaat hart- en vaatziekten tegen, verbetert de doorbloeding van organen en weefsels waaronder de hersenen, versterkt het afweersysteem en helpt bij infecties met allerlei pathogenen. Bovendien beschermt het tegen toxische stoffen, door de fase-II-ontgifting door de lever te induceren, waardoor toxines beter worden afgebroken en uitgescheiden.


Knoflook is rijk aan unieke zwavelhoudende verbindingen, met als belangrijkste component het in dit besproken artikel stofje alliinne, dat allereerst in allicine wordt omgezet op het moment dat verse knoflook wordt gehakt of gekneusd, en vervolgens in meer dan honderd werkzame metabolieten met een sterke medicinale werking op alle bovengenoemde vlakken.


De werking van knoflook neemt overigens wel sterk af wanneer verse knoflook wordt verhit. Het is dus gewenst om regelmatig rauwe knoflook aan het menu toe te voegen. Of kies voor zwarte, gefermenteerde knoflook. Lees meer over alle gezondheidsvoordelen van (zwarte) knoflook in deze monografie van Natura Foundation: https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monograph/?monografieid=183.

 

Bronnen

[1] Behra, J., Altered Non-Coding RNA-Histone Acetylation Regulatory Circuit Is Associated With Cognitive Impairment via Gut Dysbiosis in Aging Mice, Published Online: Faseb Journal, 1 Apr 2019, Abstract Number:714.3, https://www.fasebj.org/doi/abs/10.1096/fasebj.2019.33.1_supplement.714.3

[2] https://medicalxpress.com/news/2019-04-garlic-aging-related-memory-problems.html