Met het mooie weer brengen we meer tijd buitenshuis door en zitten we vaker in de zon. Nederlanders zijn hoe dan ook fervent zonaanbidders. Zodra er ook maar een zonnestraal op het terras te vinden is, zitten we buiten. Zelfs in het buitenland staan we bekend om onze liefde voor de zon. Onze fervente zonaanbidding loont, want de vitamine D-status van de gemiddelde Nederlander is beter dan die van de inwoners veel van onze buurlanden [1]. Vitamine D wordt namelijk onder invloed van UV-straling in zonlicht gemaakt in de huid en is een van de redenen waarom regelmatige blootstelling aan zonlicht belangrijk is voor de gezondheid.
Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D aangemaakt. Vitamine D is belangrijk voor het lichaam. Zo is het van belang voor de samenstelling van de botten en voor de opbouw van sterke tanden. Daarnaast zorgt vitamine D mede voor een goede weerstand en draagt het bij aan de aanmaak van cellen en weefsels. Door de huid te beschermen tegen zonlicht door middel van bijvoorbeeld zonnebrand of beschermende kleding, wordt de lichaamseigen aanmaak van vitamine D flink verminderd. Ook lijkt zonlicht een directere invloed te hebben op ons lichaam, onafhankelijk van vitamine D. Gematigde blootstelling aan de zon werkt ontstekingsremmend en lijkt een positieve invloed te hebben op verschillende ziektes [2].
Helaas heeft de zon ook negatieve gevolgen voor onze gezondheid. UV-straling zorgt voor vitamine D-productie en het bruinen van de huid, maar ook voor beschadiging van de elastische vezels in de huid, wat zorgt voor rimpels. Daarnaast kan zonlicht structurele schade aanrichten en ontstaan er vrije radicalen in de huid. Structurele schade aan het DNA en DNA-schade door vrije radicalen kunnen mutaties in het DNA veroorzaken. Meestal kan het lichaam deze mutaties zelf ongedaan maken en de aangetaste cellen opruimen. Maar de schade kan ook leiden tot het ontstaan van kanker. Een te grote blootstelling aan de zon (ernstige verbranding of veelvuldige blootstelling) is dan ook de belangrijkste oorzaak van huidkanker [3]. Dit is in Nederland de meest voorkomende kanker [4].
Naast het gebruik van uitwendige bescherming is het mogelijk om de huid van binnenuit te beschermen tegen de zon. Voedingsstoffen spelen een rol in de bescherming tegen de negatieve effecten van de zon. Zo kunnen polyfenolen, vitamines en mineralen een rol spelen in het voorkomen van inflammatie, neutraliseren van vrije radicalen en werken ze als antioxidant [5]. Ook carotenoïden worden gelinkt aan een beschermend effect tegen UV-straling [6]. Hoe dat zit leggen we hieronder uit.
Blootstelling aan UV-licht kost de huid energie. Dit terwijl veel energie nodig is om de schade die wordt veroorzaakt door blootstelling aan UV-licht te repareren. Vitamine B3 speelt een belangrijke rol in de energieproductie. Tijdens blootstelling aan UV-licht is vitamine B3 dus een essentiële cofactor om de energieproductie te ondersteunen. Uit celonderzoek is gebleken dat vitamine B3-suppletie het energieverlies in de huid zou kunnen voorkomen. Hierdoor heeft de cel voldoende energie om zichzelf te repareren. Zo beschermt vitamine B3 de cellen tegen UV-schade [7]. Daarnaast lijkt vitamine B3 een versterkend effect te hebben op de DNA-reparatie na UV-schade [8].
In een klinische studie kregen deelnemers tweemaal daags 500 mg vitamine B3. De deelnemers hadden tenminste twee keer eerder tumoren van de meest voorkomende vorm van huidkanker gehad. Na twaalf maanden suppletie werden er minder nieuwe tumoren gevonden als men vitamine B3 gesuppleerd kreeg, vergeleken met de placebogroep [9]. Ook bij gezonde deelnemers zorgde vitamine B3-suppletie (500 mg & 1500 mg per dag) voor positieve immuunmodulatie onder invloed van UV-licht [10].
Onderzoek toont aan dat bij een dagelijkse inname van 2 gram vitamine C samen met 1000 IE (670 mg) D-alfa-tocoferol (vitamine E), de verbrandingsreactie vermindert, waardoor het risico op huidbeschadiging door blootstelling aan de zon wordt verlaagd [11]. Een vergelijkbaar onderzoek onderzocht de effecten van vitamine C-suppletie, vitamine E-suppletie en een combinatie van de twee. Vrijwilligers kregen een week lang dagelijks ofwel 2 gram vitamine C, ofwel 1000 IE D-alfa-tocoferol ofwel beide. De onderzoekers vonden dat de combinatie van vitamine C en E het beste beschermende effect had tegen schade door UV-licht. Vitamine E afzonderlijk had een licht beschermend effect. Suppletie met enkel vitamine C had geen beschermend effect [12].
Het drinken van groene thee kan ook helpen tegen de schadelijke effecten van de zon. Een combinatie van 540 mg polyfenolen uit groene thee met 50 mg vitamine C gedurende 12 weken zorgde voor minder inflammatie bij verbranding door UV-straling [13]. Ook een supplement rijk aan polyfenolen uit groene thee kan effectief zijn tegen inflammatie door UV-straling. Dit werd onderzocht in een onderzoek met muizen waarbij deze stoffen aan het drinkwater werden toegevoegd. Het resultaat liet zien dat deze polyfenolen een positieve regulerende werking hadden op de inflammatie in de huid na blootstelling aan UV-licht en ervoor zorgde dat de huid zich sneller herstelde [14].
Carotenoïden zijn de rode, oranje en gele stoffen in planten, algen en in de huid van verschillende dieren. Carotenoïden werken als antioxidant en hebben een functie in het beschermen van de planten, algen en dieren tegen UV-straling. Onderzoek toonde aan dat dit UV-beschermende effect ook werkt bij mensen. Vrijwilligers aten 55 gram tomatenpasta (16 mg lycopeen) per dag gedurende 12 weken. Tomaten bevatten lycopeen, een carotenoïde. De resultaten lieten zien dat lycopeen beschermend werkt tegen acute huidbeschadiging door de zon [6]. Een andere effectieve bron van carotenoïden voor de bescherming van de huid tegen UV-straling is wortelsap [15]. Dit geeft ons een goede reden om van een lekker zomerse gazpacho te genieten, een Spaanse rauwe soep van groente en kruiden die rijk is aan carotenoïden [16].
Een goede mineraalstatus lijkt ook belangrijk om de huid van binnenuit te blijven beschermen bij blootstelling aan de zon. Spoorelementen (mineralen die in kleine hoeveelheden onderdeel uit maken van onze voeding) lijken namelijk een positief effect te hebben op de effecten van UV-straling. Het spoorelement selenium beschermt cellen tegen DNA-schade door UV-straling, zo bleek uit cellijnstudies [17,18]. Ook zink heeft een beschermend effect door de invloed op de immuunrespons en door te werken als antioxidant [19]. Mangaan en koper vervullen daarnaast een rol in het neutraliseren van radicalen [20].
Bescherming tegen de schadelijke invloeden van de zon is noodzakelijk. Naast zonnebrandcrème, het dragen van beschermende kleding en het opzoeken van de schaduw, kunt u gezonde voeding en suppletie inzetten om schadelijke effecten van UV-licht van binnenuit te beperken. Voedingsstoffen kunnen helpen de cellen van binnenuit te beschermen tegen oxidatieve schade door UV-straling, verbeteren de energiehuishouding in de huid, optimaliseren DNA-herstel en verbeteren de immuunrespons. Onderzoek laat zien dat vitamine B3, vitamine C, vitamine E, polyfenolen, carotenoïden en verschillende spoorelementen effectief kunnen zijn bij het beschermen van de huid van binnenuit. Een gezond voedingspatroon rijk aan onder meer groenten en fruit bevat al veel van deze voedingsstoffen. Waar nodig kan de voeding aangevuld worden met voedingssupplementen ter bescherming van gezonde cellen en weefsels.
Wij wensen u een mooie en zonnige zomer toe!
Referenties