Onze docente Fien Demeulemeester heeft een nieuw column geschreven in PharmActueel! Zij vertelt in deze column meer over hoe spier- en vetmassa nou samenwerken. Lees snel verder!
We jagen allemaal een schoonheidsideaal achterna waarbij de weegschaal een ogenschijnlijk belangrijke rol speelt. Hoe minder vet hoe beter, toch? Dus, met zijn allen op dieet dan maar! Of toch niet? Wist je dat bij elke kilo spier die je kweekt, jouw lichaam zomaar de toestemming krijgt om 2 kilo vet te verliezen?
Je baseren op lichaamsgewicht om een oordeel te vellen over je gezondheid, en erger nog, je schoonheid, is volledig absurd. Hoeveel je weegt zegt namelijk niets over noch je gezondheid noch je schoonheid. Waar de nadruk wel op gelegd zou moeten worden is op je lichaamssamenstelling. Waaruit je massa precies bestaat en de onderlinge verhoudingen zijn namelijk veel relevanter.
Een lichaam bestaat uit botten, spieren, vet en organen. Deze laatste nemen gemiddeld zo’n 25% van het totale lichaamsgewicht voor hun rekening en botten maken zo’n 10 tot 15% van het lichaamsgewicht uit. Meer dan de helft van de lichaamsmassa bestaat dus uit vet en spieren.
Vetweefsel is voornamelijk bedoeld om overtollige energie op te slaan voor later, terwijl de rol van spieren vooral het voortbewegen is. Deze twee zwaargewichten hebben dus ogenschijnlijk niet veel met elkaar te maken, maar niets is minder waar!
Zowel spiermassa als vetmassa zijn weefsels die erg veel overtollige brandstoffen (lees: suiker en vet) uit je bloedbaan kunnen halen. Deze brandstoffen kunnen zij ofwel verbruiken ofwel opslaan voor later.
Je zou denken dat vetmassa deze energie zal opslaan en dat spiermassa het zal verbruiken, maar als gevolg van onze inactieve leefstijl gecombineerd met veel te energierijke (lees: suikerrijke) voeding, moeten onze spieren weliswaar ook voortdurend overtollig suiker opslaan voor later. Dat kunnen ze gelukkig als de beste!
Als de vetcellen verzadigd zijn, kunnen spieren ook vetten gaan opslaan in en tussen hun eigen spiercellen of het omringende bindweefsel. Dat noemen we dan ‘vervette’ spieren en moet vermeden worden, want het heeft een erg negatieve impact op spierkracht en mobiliteit en is nauw gerelateerd aan allerhande chronische aandoeningen.
Je leest het al, onze vet- en spiermassa werken nauw samen om het bloed te vrijwaren van overmatig veel circulerend suiker en vet. Je kan dus niet zomaar massa verliezen zonder dat het lichaam een andere oplossing moet gaan vinden om je bloedsuikerspiegel en vetgehalte onder controle te houden.
Wist je dat, bij elke kilo spier die je kweekt in de sportschool (of elders) jouw lichaam zomaar de toestemming krijgt om 2 kilo vet te verliezen zonder dat de bloedsuikerregulatie in het gedrang komt? Dat komt omdat spieren dubbel zo goed zijn in het snel opnemen van overtollige suikers dan vetcellen.
Handig, zou je denken, maar dan moet je die kilo spiermassa wel zelf aanmaken door te trainen! Dat hoeft je niet meteen bloed, zweet en tranen te kosten. Als je nooit opdrukt is hypertrofie heel gemakkelijk, want dan ben je bij drie keer opdrukken al kapot. Hypertrofie is het aanmaken van nieuw spierweefsel.
Bekijk het dus liever omgekeerd en begin met krachttraining die zwaar genoeg is om hypertrofie te veroorzaken. Dat spierweefsel zal zo hartelijk door je lichaam verwelkomt worden dat het geen nood meer heeft aan zoveel vetmassa.
Combineer je training bovendien met een gezond dieet en je lichaam zal zichzelf in een mum van tijd transformeren naar een strak, fit, mooi en bovenal gezond lijf! Dat mooie gezonde lijf dat je nu hebt zal in veel gevallen meer kilo’s aanduiden op de weegschaal en een hoger BMI opleveren, maar er toch beter uitzien en gezonder zijn.
- Strong is the new skinny!''
Meer lezen?